Receptek

GaBko Chilis-túrós pálpusztai fokhagymával
2017-05-24

A pálpusztairól még annak is van története, aki sosem evett belőle. Úgy tűnik, mindenkinek volt legalább egy apja, katonatársa, pasija, aki ennek a szagával árasztotta el a világot. Pedig nem is büdös, csak sajtszaga van. Mostanában az is alig. Ahhoz, hogy a pálpusztai-szüzeket is berántsuk és magunknak is kedveskedjünk, az egyik legjobb módszer a pirítós. Persze telibe is kenhetjük a forró, kérges szeleteket, de az tényleg nem mindig társadalombarát: sokkal jobb, ha gyors és ötletes krémeket dobunk össze, amelyekhez nem kell tudomány, csak pár perc a konyhában.


GaBko Chilis-túrós pálpusztai fokhagymával

Hozzávalók két személyre:

1 db pálpusztai sajt
75 gramm túró vagy juhtúró
Tejszín (elhagyható)
GaBko hot pepper chiliszósz
két-három gerezd fokhagyma

Ha maradt véletlenül előző estéről sült fokhagyma, azzal is dolgozhatunk, ha nincs, három gerezdet vágjunk vékony kis karikákra, majd keverjük össze a túróval és a sajttal. Ha úgy ítéljük, hogy túl darabos, löttyintsünk hozzá annyi tejszínt, hogy jó krémes legyen. A végén ízlés szerint adjuk hozzá a chiliszószt – nem csak a pikáns ereje kell bele, hanem a megismételhetetlen aroma is.

Tippek

A krémek úgy is működnek, hogy a meleg ropogós kenyérre kenjünk, de előpirított szeletekre téve még pár percre visszatehetjük a sütőbe – remekül összeolvad az egész.
Haladó pálpusztaisok csakis utánérlelt darabokkal készítsék, de akik most ismerkednek ezzel a remek magyar sajttal, először a még nem bebarnult, friss változatot válasszák. Aztán úgyis rászoknak…

(Forrás: Zirig Árpád, Magyar konyha online)