Receptek

Lassú tűzön-füstön sült cafatos lapocka
2016-10-26
Lassú tűzön-füstön sült cafatos lapocka (pulled pork), azaz engem is elért a BBQ mánia

Nem tehetek róla, "igazi" férfi vagyok, így engem is elért a Barbecue mánia, amely hasonlóan a chilihez, egyre népszerűbb hazánkban is. Régóta kerestem a megfelelő és valóban használható eszközt erre a célra, így találtam rá a birodalmi R2-es droid ProQ töltény szmókerre, ami nem csak BBQ-ra, hanem Jalapeno füstölésre is tökéletesen használható lesz, amire egy új terméktervemhez lesz idén szükség. Hétvégén végre sikerült is felavatni és első körben a kedvenc Cafatos lapockát, azaz pulled porkot készítettük el benne:
 
img_3773.JPG
 
De kezdjük az elejéről mert a BBQ nem arról szól, hogy megéheztem, be kellene kapni valamit, még ha a végén tényleg hamar fel lehet falni a végeredményt, akkor sem :) Tegnap a szmókert használat előtt üresen kiégettem, majd ma kora reggel 6-kor kezdtem hozzá a "vacsora" elkészítéséhez. 
Begyújtás a kéményben:
 
img_3747.JPG
 
Aztán a tálcában:
 
img_3749.JPG
 
A BBQ lényege, hogy a hús alacsony hőfokon 120 C fok alatti tartományban füstön, nagyon lassan sül meg, így a végeredmény egy semmihez nem hasonlítható szájban szétolvadó, omlós ízköltemény. Nagyon bíztam benne, hogy nálam is így lesz... Az alacsony hőmérsékletet a töltényszmókerben egy vizet tartalmazó edény biztosítja. Mivel a víz hőmérséklete forrást követően sem megy 100 C fok fölé, így a kemencében a hőmérsékletet alacsonyan tartja, stabilizálja a megfelelő hőtartományban. Az előre felforralt hűtővíz betöltésre került, így indulhat a móka. A füstöt a faszénre adagolt füstölőfák biztosítják. A rácsra egy zömök 2 kilós sertés lapocka került, amelyet előtte egy nagyon kevés mustárral, majd száraz páccal, azaz "rubbal" betapicsokoltam. (só, barnacukor, CHILI!, fűszerpaprika, mustármag, feketebors, római kömény, koriandermag, borókabogyó, narancshéj, kurkuma, szegfűbors, görögszénamag, gyömbér)
 
img_3752.JPG
 
Aztán kb. 5 órán keresztül 110 C fokon elsüldögéltünk.
 
img_3757.JPG
 
Közben, hogy ne unatkozzak, pavilon állítás, mert az igazi férfit az égszakadás, villámlás és jégeső sem állíthatja meg ha épp BBQ-zik! (Szerencsére a chilik is átvészelték a jégverést)
 
20160605_122709.jpg
 
Igen, annak viharnak ott a közepén van a házunk:
 
marosvihar.jpg
 
Valamivel több mint 5 órával és egy jeges, özönvizes viharral később:
 
20160605_123337.jpg
 
Nem, még dehogy van kész! Mikor a hús felszínén a fedőzsír már szépen repedezik és szépen csordogál a szaftja, gyönyörű füstös kéreg képződött, akkor alufóliába került és újabb 2-3 órára ment vissza a szmókerbe:
 
20160605_123407.jpg
 
2-3 óra múlva, mikor a hús maghőmérséklete eléri a 90-92 C fokot, akkor....nem, nem, nem készült még el! Ekkor kivesszük és egyben félretesszük pihenni 40 percre, hogy szép lassan hűljön ki. Ezután már tényleg jöhet a móka és cafatokra tépjük az egészet. Ha nincs medvekarmunk akkor kézzel-villával...
 
img_3765.JPG
 
A hús omlós, belül fehér a külső részeken a füsttől képződött rózsaszínű "smokering" pont ahogy annak lennie kell! Jöhet a zaba! Nem vittem túlzásba a körítést. Készítettem egy coleslaw salátát (káposzta, répa, tartár...) Buciba egy kis coleslaw, jó nagy kupac cafatos lapocka és persze egy kevés GaBko Chili mézes-whiskey-s BBQ szósz. Hogy milyen lett? "Na ide még vagy ötöt!" 5* Még a 8 éves lányom is befalt belőle egy felnőttnek is becsületére váló adagot :)