A pálpusztairól még annak is van története, aki sosem evett belőle...
Úgy tűnik, mindenkinek volt legalább egy apja, katonatársa, pasija, aki ennek a szagával árasztotta el a világot.
Pedig nem is büdös, csak sajtszaga van. Mostanában az is alig. Ahhoz, hogy a pálpusztai-szüzeket is berántsuk és magunknak is kedveskedjünk, az egyik legjobb módszer a pirítós.
Persze telibe is kenhetjük a forró, kérges szeleteket, de az tényleg nem mindig társadalombarát: sokkal jobb, ha gyors és ötletes krémeket dobunk össze, amelyekhez nem kell tudomány, csak pár perc a konyhában.
GaBko Chilis-túrós pálpusztai fokhagymával
Hozzávalók két személyre:
1 db pálpusztai sajt 75 gramm túró vagy juhtúró Tejszín (elhagyható) GaBko hot pepper chiliszósz két-három gerezd fokhagyma só
Ha maradt véletlenül előző estéről sült fokhagyma, azzal is dolgozhatunk, ha nincs, három gerezdet vágjunk vékony kis karikákra, majd keverjük össze a túróval és a sajttal. Ha úgy ítéljük, hogy túl darabos, löttyintsünk hozzá annyi tejszínt, hogy jó krémes legyen. A végén ízlés szerint adjuk hozzá a chiliszószt – nem csak a pikáns ereje kell bele, hanem a megismételhetetlen aroma is.
Tippek
A krémek úgy is működnek, hogy a meleg ropogós kenyérre kenjünk, de előpirított szeletekre téve még pár percre visszatehetjük a sütőbe – remekül összeolvad az egész.
Haladó pálpusztaisok csakis utánérlelt darabokkal készítsék, de akik most ismerkednek ezzel a remek magyar sajttal, először a még nem bebarnult, friss változatot válasszák. Aztán úgyis rászoknak…